Església Sant Urbà de la Figuera

Al capdamunt del penya-segat que presideix el llogarret de la Figuera, un parell de quilòmetres al nordest del nucli municipal, s’aixecà l’església de Sant Urbà. Les notícies procedents dels textos escrits són més aviat escasses, ressaltant-ne una de 1648 on aquesta església consta en un llistat del llibre de sinodals de l’arxipestrat d’Àger. Tanmateix, les característiques del presbiteri i la nau central plantegen la hipòtesi d’endarrerir la seva fundació fins al segle XII, context que coincideix amb la carta de població de la Figuera.

vista_des_de_Sant_Urbà

Vista des de Sant Urbà, es veu el Castell d’Algerri i a la llunyania l’aeroport d’Alguaire.

L’església és d’una sola nau, coberta amb una volta de canó de perfil lleugerament apuntat, reforçada aparentment per tres arcs torals d’argamassa. El presbiteri s’inicia amb un absis semicircular, que s’obre a la nau mitjançant un arc de mig punt. Aquest es recolza sobre dues hipotètiques columnes fetes de maçoneria, tret del capitell de la columna dreta que és de pedra calcària vermellosa, típica de la zona.

A la dreta del presbiteri s’aixecava una sagristia avui desapareguda, i gairebé al centre de la nau s’instal·laren, posteriorment, dos altars dedicats a Sant Antoni Abat i la Dolorosa.

L’accés es realitza per una porta que dóna a llevant i construïda posteriorment. De fet, el mur que delimita la nau per l’oest sembla ser posterior al cos de la mateixa. En aquesta part de l’església hi havia el baptisteri de pedra i el cor.

Com dèiem, els altars els contextualitzem en l’època moderna atenent a l’estil decoratiu. També compten amb un conjunt pictòric policromat que encara avui és ben visible.

A l’exterior, i presidint la nau s’enlaira un campanar d’espadanya de factura posterior a la nau.

Façana de l'església

Detall de la porta i la seva decoració.

Detall arcs apuntats i arc de mig punt.

Detall arcs apuntats i arc de mig punt.

Fruit de l’interés dels descendents del llogarret de la Figuera per salvaguardar l’escàs patrimoni heretat, des del 2005 s’organitzaren en l’Associació Cultural Patronat Sant Urbà de la Figuera, el qual ininterrompudament ha dut a terme obres de reforç i adequació tant de l’església com de l’entorn immediat.

Aplec_a_Sant_Urbà

Aplec anual a Sant Urbà. El paisatge és espectacular.

Realitzat amb WordPress. Dissenyat amb Woo Themes